5 zavádzajúcich mýtov, ktoré sprevádzajú freelancingový projekt

5 zavádzajúcich mýtov, ktoré sprevádzajú freelancingový projekt

28.06.2024
4 min.

Predsudky sa nevyhýbajú ani takému žiadanému odvetviu ako je freelancing. Za 11 rokov našej existencie sa nám podarilo alokovať na projekt už viac ako tisíc IT talentov, a preto poznáme obavy, ktoré spočiatku zbytočne spomaľovali ich kariéru. Tu je päť najčastejších, s ktorými sme sa stretli. 

Mýtus č. 1: Freelancing je finančne nestabilný

Môže sa stať, že niekedy budete počas pôsobenia na voľnej nohe zavalení prácou a inokedy sa vám nebude dariť zohnať projekty. Možno si dokonca budete musieť ponechať klasické zamestnanie, aby ste si v počiatočných fázach vašej freelancingovej kariéry udržali stabilný príjem. Podľa správy Independent Economy Council až 74 % freelancerov a freelanceriek nedostáva platbu za svoje služby načas. Viac ako polovica z nich uviedla, že pracovala s klientom, ktorý im nezaplatil vôbec. 

Napriek tomu je kontrola nad finančnou budúcnosťou hlavným dôvodom, prečo 72 % z tých, ktorí pôsobia v USA, obľubuje freelancing. Sami si totiž určujú rate, čiže zárobok, aj pracovný čas. IT talenty, ktoré sú firmami outsourcované prostredníctvom TITANS, navyše faktúry posielajú nám, tretej strane, a preto sa nemôže stať, že im klient za projekt nezaplatí alebo sa s platbou omešká. V prípade, že sa objednávka na ich služby zo strany spoločnosti nepredĺži, ešte pred skončením projektu pre nich vieme hľadať nový. No ak zatúžia po zmene, pokojne si môžu vyhradiť čas na cestovanie alebo oddych.

Mýtus č. 2: Zohnať zaujímavý IT projekt je náročné

Ak pôsobíte na vlastnú päsť, určite vám hľadanie klientov zaberie veľa cenného času aj energie. Niekomu sa osvedčilo rozoslať pár cold emailov, iným aj tucet, ďalším na to stačia ústne odporúčania medzi známymi. Dĺžka doby, počas ktorej budete musieť byť trpezliví, sa predpovedať nedá, môžete rátať s približne jedným týždňom až piatimi mesiacmi. 

Titani a Titanky, ktorí sa prihlásili do našej databázy, však majú diametrálne odlišné skúsenosti. Pravidelne od nás dostávajú tipy na projekty z domáceho i zahraničného trhu, z ktorých si vyberajú podľa vlastného vkusu. Ponuka zväčša kopíruje požiadavky trhu a zároveň udáva trendy. Zaručene si z nej však vedia vybrať, bez ohľadu na to, či sa venujú programovaniu, testingu alebo dizajnu. Ak vynikajú v starších technológiách, nájdu si klientov, ktorí budujú niekoľkoročné komplexné riešenia postavené na stabilnej technológii. 

Ak si hľadáte projekt na freelance báze, sami si určujete rate, čiže zárobok, aj pracovný čas.

Mýtus č. 3: Ľudia na freelancingu sú izolovaní a na všetko sú odkázaní sami

Je pravda, že až 66 percent projektov, na ktorých naši ajťáci a ajťáčky v roku 2023 pôsobili, bolo realizovaných off-site, čiže kdekoľvek mimo officu klienta. Mnoho z nich však prácu z domu preferuje. Na druhej strane, niektorí klienti vyhľadávajú IT talenty, ktoré budú denne prítomné v ich office a ochotne ich zahrnú do teambuildingov aj firemných večierkov. Všetko závisí na konkrétnej spolupráci a vzájomných preferenciách oboch strán. 

Obávať sa netreba ani témy účtovníctva. Pokiaľ sa v problematike nevyznáte, v TITANS vám poskytneme kontakt na spoľahlivé účtovnícke firmy, ktoré všetky náležitosti vybavia za vás.

Mýtus č. 4: Freelancing poskytuje menej príležitostí na profesionálny rast

Toto presvedčenie nemôže byť ďalej od pravdy. Freelancing vycibrí nielen vaše portfólio, ale aj vašu osobnosť. Každý projekt pre vás predstavuje príležitosť naučiť sa nové zručnosti a získať cenné skúsenosti. Vďaka pôsobeniu na rozličných zadaniach v rámci odlišných tímov si vybudujete lepšie komunikačné zručnosti, novú perspektívu na vývoj, interpersonálne schopnosti, odolnosť voči stresu zo zmien aj lepšie chápanie toho, na čo by ste sa chceli vo svojej kariére zamerať. 

Je na vás, koľko času investujete do svojho rozvoja a ako rýchlo budete rásť. No ako freelancer či freelancerka máte možnosť spolupracovať s viacerými značkami po celom svete a rozšíriť si svoju profesionálnu sieť, zatiaľ čo v trvalom pracovnom pomere by ste spravidla boli obmedzení na spoluprácu s jednou spoločnosťou. Freelancing navyše predstavuje príležitosť flexibilne sa špecializovať na konkrétne odvetvie. 

Projekt na freelance vycibrí nielen vaše portfólio, ale aj vašu osobnosť.

Mýtus č. 5: Projekt na freelancingu je iba krátkodobou skúsenosťou

To, ako dlho trvá projekt, v skutočnosti závisí od konkrétneho prípadu. Tie krátkodobé zvyčajne trvajú od troch do šiestich mesiacov, zatiaľ čo dlhodobé projekty jeden až dva roky. Priemerná dĺžka iniciálnej alokácie, ktorú požadovali naši klienti, predstavovala v minulom roku 7,58 mesiacov. 

Titani a Titanky však prinášajú na projekty takú významnú hodnotu, že často zostávajú na projektoch aj dlhšie – v roku 2023 stúpla celková priemerná dĺžka spolupráce na 23 mesiacov. Vo všeobecnosti platí, že čím stabilnejšia je situácia na trhu, tým dlhšie si firmy môžu dovoliť nechať na projektoch externú posilu. 

33 121

Titanov, ktorí sa
k nám pridali

682

Klientov, ktorí sa
k nám pridali

463 317

Úspešne dodaných
man-days